Město Bohumín

3.1.2022 - Do vln Kališova jezera se vrhly i děti, těhotné ženy a taky pes

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 1
Strana: 3
Autor: Tomáš Januszek

BOHUMÍN - Osm desítek přihlášených otužilců a dvakrát tolik přihlížejících se sešlo první den nového roku na břehu Kališova jezera v Bohumíně na tradičním Novoročním ponoru. Letos se konal už poosmé a nejmladším účastníkem vítání roku 2022 osvěžením se v chladných vodách byl desetiletý Viktor.


Určitě jich bylo víc, ale minimálně dva muži nevynechali jediný ročník: bohumínský starosta, nadšený sportovec Petr Vícha, a šestasedmdesátiletý Jaroslav Lýsek z Orlové, který rád užívá svou přezdívku Dědek Beskydský. "Sportuju a otužuju se celý život. Běhal jsem i maratony, ale už mi to věk nedovolí. Přesto na silvestra jsem si zaběhl v Ostravě pětikilometrový závod," říká na svůj věk vitální muž, jemuž byste hádali o pět šest let méně.


Organizátoři šunychelského ponoru jej dobře znají, vždy dorazí v netradičním koupacím úboru. Včera zvolil pruhované retro plavky s kšandami a před vstupem do vody odhodil dlouhý zelenkavý kabát ála "úchyl". Důchodce, který o svém životě dokonce napsal knížku nazvanou Z dědkova šuplíku, se podle svých slov udržuje v kondici v rámci možností. "Dává mi to impulz do života," dodává. Ke sportu a otužování vede i své děti. Má dvě dcery, čtyři vnučky a pravnučku. "Dcera tu dnes měla být, ale zatím jsme se nepotkali. Však ona určitě ještě dorazí," říkal Dědek Beskydský poté, když se osušený oblékal do suchého.


Na popud dcery se do vln Kališova jezera na chvíli ponořila i Jana Karasová. "Já se chodím pouze saunovat, nejsem typický milovník studené vody. Vlezu tam, ale ne nadlouho. Dnes jsem chtěla udělat radost dceři, která chtěla jít na ponor a doufám, že se jí to líbilo," prozradila. A jaké má dojmy? "Super. Myslím, že jsem vydržela víc, než jsem čekala. Dnes je příjemně teplo. Když jsme zkušebně šly do vody po Vánocích, bylo mnohem chladněji," dodala s úsměvem žena.


Přestože letos nebylo tolik účastníků ponoru jako v minulých letech, je vidět, že akce je velmi oblíbená. Dorazila i skupinka otužilců z Polska, i když ne ta, která jezdívá každoročně v čele s kamarádem lékařem, který žije v Polsku, ale pochází z Ghany.


Do vln Kališova jezera se vrhly i děti, těhotné ženy a taky pes - Zvětąit
Velikost: 361 x 614 bodů - 79 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad