Město Bohumín

5.5.2022 - Budoucí kuchaři grilovali krkovičku na náměstí

Zdroj: Právo
Ročník a číslo: 104
Strana: 11
Autor: Pavel Karban

BOHUMÍN - Desítka dvoučlenných týmů studentů gastronomických oborů z Česka a Polska dorazila ve středu do Bohumína na premiérový ročník středoškolského klání Bohumínské grilování. "Základním úkolem každého týmu je připravit čtyři porce krkovičky po 200 gramech s tím, že k ní mohou mít, co chtějí," nastínila Liběna Orságová, ředitelka pořádající Střední školy Bohumín s tím, že na zhotovení pokrmu mají týmy hodinu. "Porota bude hodnotit hygienu, jak pokrm vypadá i chutná, jak hospodařili se surovinami, estetiku servírování," popsala.


Podle jednoho z komisařů a místopředsedy moravskoslezské sekce Asociace kuchařů a cukrářů ČR Karla Drápala je nové bohumínské klání ojedinělé. "Dříve se pořádaly Grilmánie, což byly otevřené soutěže pro všechny, a žáci byli součástí týmů. Jenže skončily," poznamenal. Za nejdůležitější při grilování považuje Drápal pořádně rozpálený gril. "Pak musíte všechno pohlídat, aby maso bylo dobře upečené, nebylo syrové nebo naopak přepečené," vysvětlil a dodal, že studentské týmy měly kromě masa za úkol připravit také lehkou a těžkou přílohu a omáčku nebo šťávu.


Jak umí žáci pracovat se surovinami a grily na dřevěné uhlí, předvedli přímo na náměstí T. G. Masaryka. S úkoly se nakonec nejlépe popasovali studenti Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy z Opavy, před týmy Moravské střední školy z Olomouce a Zespół Szkół EkonomicznoGastronomicznych z polského Żywce.


Budoucí kuchaři grilovali krkovičku na náměstí - Zvětąit
Velikost: 511 x 358 bodů - 82 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad