Město Bohumín

10.1.2023 - Co říkáte na zproštění obžaloby Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo?

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 8
Strana: 3

Jan Dohnal (Spolu), náměstek primátora Ostravy, zastupitel Ostravy-Jihu

Nejsem právník, abych mohl odborně komentovat tuto kauzu, ale jako politik a zejména jako občan věřím v nezávislost našich soudů. Nemyslím si, že by toto rozhodnutí soudu dramaticky ovlivnilo voličské nálady a výsledek prezidentských voleb. Z pohledu toho, co tady Andrej Babiš napáchal během svého vládního angažmá, je velikost této kauzy naprosto marginální. Stačí vzpomenout zaklekávání jiných podnikatelů, státní šikanu konkurence, dotace do linek na toustový chleba či přidělování státních kontraktů svým firmám. Jakým způsobem v rámci své politické kariéry využíval svou rodinu a dehonestoval vlastní děti, pak už jen dokresluje, o jakého člověka jde. Věřím, že si voliči udělali na pana Babiše názor i bez ohledu na dnešní osvobozující rozsudek již dříve a ve volbách svůj názor demokraticky vyjádří.


Ladislav Václavec (ANO), senátor a ředitel krnovské nemocnice

Právě jsem se to dozvěděl. Jako každý ctím nezávislost soudu a respektuji rozsudek. Tímto rozsudkem by podle mě celá kauza Čapí hnízdo měla skončit. Předpokládám, že Andrej Babiš se proti osvobozujícímu rozsudku neodvolá. Myslím, že odvolávat by se neměl ani státní zástupce pan Šaroch, když už před pár lety měl o vině takové pochybnosti, že stíhání odložil či zastavil. Protože ctíme nezávislost našich soudů, měla by to být pro nás všechny tečka za kauzou Čapí hnízdo, ať už jsme si v minulosti o tomto případu mysleli cokoliv.


Stanislav Folwarczny (Spolu), náměstek hejtmana MS kraje

Osobně si myslím, že to zásadně volební výsledek neovlivní. Rozsudek, jaký soud s ohledem na nedostatek přímých důkazů vynesl, se dal očekávat. Bude to souboj a věřím, že ve druhém kole vyhraje protikandidát Andreje Babiše.


Igor Bruzl (ČSSD), místostarosta Bohumína

Určitě to Andreji Babišovi neuškodí, ale zároveň ani dramaticky nepomůže. Jeho voliče by zcela jistě ani jakékoli jiné rozhodnutí soudu neodradilo od podpory. Kdo jej naopak volit nechtěl, ani po verdiktu nezávislého soudu asi nebude měnit názor.


Josef Bělica (ANO), poslanec, primátor Havířova a zastupitel MS kraje

Určitě to může ovlivnit prezidentskou volbu.
Ukazuje se, že byl Andrej Babiš celé roky popotahován, a nebyl k tomu důvod.



    Městský úřad