Město Bohumín

16.1.2023 - Místní politici k volbám: výsledky bez překvapení

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 13
Strana: 4
Autor: Tomáš Januszek

Anketa Deníku

"Vítězství Andreje Babiše na Karvinsku není překvapením." Takto v naprosté většině komentují místní politici výsledky prvního kola voleb prezidenta v okrese Karviná.

JOSEF BĚLICA,

primátor Havířova, poslanec a krajský zastupitel za ANO: Myslím si, že pro mnohé je dobrý výsledek Andreje Babiše překvapením. Dopadl velmi dobře, udělal skvělý výsledek a jsem za to rád. Je vidět, že má lidem co říct. Co mě překvapilo? To, jak byla Danuše Nerudová médii tlačena do role favorita. Ukazuje se, že strategie "antibabiš" je někdy moc. Já volil a budu samozřejmě zase volit Andreje Babiše.

STANISLAV FOLWARCZNY,

náměstek hejtmana pro školství a sport (SPOLU): Výsledek prvního kola pro mě není překvapivý. Andrej Babiš má na Karvinsku dlouhodobě velmi silnou podporu voličů.
Myslel jsem si ale, že na republikové úrovni dosáhne lepšího výsledku. Jak vidím druhé kolo? Pokud se voliči kandidátů, kteří nepostoupili, přidají na stranu Petra Pavla a dají mu hlas, myslím, že vyhraje. I já jsem jej volil a volit budu.

PETR VÍCHA,

starosta Bohumína a senátor za ČSSD: Výsledky 1. kola mě nepřekvapily. Koresponduje to s tím, jaký tu je voličský potenciál. V tomto mě výsledek nepřekvapuje.
V této souvislosti si dovolím tvrdit, že by vládní koalice na základě volebních výsledků neměla podceňovat naštvanost místních lidí, protože pro Babiše je to živná půda, má velkou podporu místních lidí.
Osobně jsem si ale myslel, že Andrej Babiš vyhraje první kolo. Ve druhém kole je zřejmě bez šance. Já budu opět volit Petra Pavla.

PAVEL TULEJA,

pedagog, končící rektor Slezské univerzity v Opavě, zastupitel města Havířova za koalici SPOLU: Pro mě není výsledek prvního kola překvapením. Na Karvinsku se vítězství Andreje Babiše dalo čekat. A pokud jde o republiku, trochu mě překvapilo, že Danuše Nerudová nezískala více hlasů. Rovněž jsem nečekal tak velký propad pana Bašty. Ukazuje to, že ne všichni z SPD mu dali hlas. V prvním kole jsem volil Danuši Nerudovou a ve druhém kole dám hlas Petru Pavlovi.

TOMÁŠ KUČA,

bývalý starosta Orlové za ČSSD, předseda strany Bezpečná země: Trochu mě překvapil neúspěch paní Nerudové. Na druhou stranu mě překvapil volební zisk Andreje Babiše na republikové úrovni. Je vidět, že získal všechny, které oslovil a dal jim peníze. Ale není to můj favorit. Volil jsem Petra Pavla a budu opět.



    Městský úřad