Zpravodajství
4.7.2007 - Josef Hrubý byl letos na republice druhý
Zdroj: Týden u nás
Strana: 10
Autor: CHARVÁT, Jan - SKOTÁK, Hynek
Blansko/V kategorii Masters, veteránů do padesáti let, obsadil na mistrovství republiky v Bohumíně druhé místo blanenský kulturista Josef Hrubý. Po třech titulech z minulých let to může být mírné zklamání. 'Objevil se tam úplně nový člověk, kterého nikdo neznal, a ten vyhrál. Byl o třídu lepší,' uznal po závodech Hrubý.
Přestože blanenský silák závodí už za veterány, trénuje denně. 'Tréninky už jsou pozvolnější než za mladších let, každopádně pětkrát nebo šestkrát v týdnu jsem v posilovně. Tu doplňuji během na pět nebo deset kilometrů, pak ještě plavání a kolo,' vypočítává kulturista. K posilování se dostal už ve škole. 'Začínal jsem ve třinácti letech, pak jsem měl pauzu mezi sedmnácti a pětadvaceti a od té doby cvičím naplno až doteď,' vzpomíná Hrubý.
Svoje nejlepší umístění začal sbírat až po čtyřicítce. 'V mém prvním ročníku dorosteneckých soutěží jsem vyhrál okres, kraj i republiku a v mistrovství federace jsem skončil třetí, pak dlouho nic, až teď v kategorii Masters. Poslední tři roky první místo na republice, šesté místo na Evropě a šestnácté na světě, to bylo ale spíš na zkušenou, od toho jsem nečekal žádný výsledek,' bilancuje Hrubý svoji úspěšnou kariéru. Jeho trenérem je legenda blanenské kulturistiky, dvaasedmdesátiletý Josef Krupa, který na nedávném mistrovství obsadil v kategorii nad šedesát let páté místo. 'Pan Krupa je oficiálně můj trenér, ale většinu věcí za ta léta už znám, spíš se radíme o závodech,' prozrazuje Hrubý.
Životosprávu si už ani moc hlídat nemusí. Zvykl si. 'Určitě nejím tučná jídla, z masa jenom drůbež nebo ryby, při soutěži je dovolen guláš nebo něco podobného, ale já už mám svoje návyky a nevyhledávám to,' přemítá kulturista. Vzpomene si však přece jen na jeden oblíbený 'prohřešek.' 'Jednou za čas neodolám a dám si pizzu. Tu můžu na jakýkoli způsob,' dodává.
Kulturistika je aspoň podle Hrubého velice bezpečný sport. 'Jediný úraz se mi stal asi před dvěma roky, kdy jsem si utrhl úpon v rameni, jinak jsem nikdy problémy neměl,' shrnuje Hrubý, který doufá, že mu zdraví dovolí cvičit do co nejvyššího věku.
JAN CHARVÁT, HYNEK SKOTÁK
Přestože blanenský silák závodí už za veterány, trénuje denně. 'Tréninky už jsou pozvolnější než za mladších let, každopádně pětkrát nebo šestkrát v týdnu jsem v posilovně. Tu doplňuji během na pět nebo deset kilometrů, pak ještě plavání a kolo,' vypočítává kulturista. K posilování se dostal už ve škole. 'Začínal jsem ve třinácti letech, pak jsem měl pauzu mezi sedmnácti a pětadvaceti a od té doby cvičím naplno až doteď,' vzpomíná Hrubý.
Svoje nejlepší umístění začal sbírat až po čtyřicítce. 'V mém prvním ročníku dorosteneckých soutěží jsem vyhrál okres, kraj i republiku a v mistrovství federace jsem skončil třetí, pak dlouho nic, až teď v kategorii Masters. Poslední tři roky první místo na republice, šesté místo na Evropě a šestnácté na světě, to bylo ale spíš na zkušenou, od toho jsem nečekal žádný výsledek,' bilancuje Hrubý svoji úspěšnou kariéru. Jeho trenérem je legenda blanenské kulturistiky, dvaasedmdesátiletý Josef Krupa, který na nedávném mistrovství obsadil v kategorii nad šedesát let páté místo. 'Pan Krupa je oficiálně můj trenér, ale většinu věcí za ta léta už znám, spíš se radíme o závodech,' prozrazuje Hrubý.
Životosprávu si už ani moc hlídat nemusí. Zvykl si. 'Určitě nejím tučná jídla, z masa jenom drůbež nebo ryby, při soutěži je dovolen guláš nebo něco podobného, ale já už mám svoje návyky a nevyhledávám to,' přemítá kulturista. Vzpomene si však přece jen na jeden oblíbený 'prohřešek.' 'Jednou za čas neodolám a dám si pizzu. Tu můžu na jakýkoli způsob,' dodává.
Kulturistika je aspoň podle Hrubého velice bezpečný sport. 'Jediný úraz se mi stal asi před dvěma roky, kdy jsem si utrhl úpon v rameni, jinak jsem nikdy problémy neměl,' shrnuje Hrubý, který doufá, že mu zdraví dovolí cvičit do co nejvyššího věku.
JAN CHARVÁT, HYNEK SKOTÁK