16.4.2008 - Snažím se využívat míst na trhu

Zdroj: Regal
Strana: 26
Autor: ČECHOVÁ, Radana

Firmu Zdravý Styl založil Ladislav Michalík v Ostravě před deseti lety, a že jde doslova o rodinný podnik, potvrzují i jeho slova: "Firmu vedeme společně s manželkou, ale snažím se zapojit i děti v návaznosti na jejich věk. Není mi totiž cizí myšlenka, že děti mohou pracovat, minimálně v rodinné farmě," říká s úsměvem.

Kdy jste začali podnikat ve zdravé výživě?
První prodejnu jsme otevřeli v roce 1998 na Hlavním nádraží. Následně jsme otevřeli i další prodejny, z nichž se některé udržely a některé jsem byl nucen zavřít, protože ne všude v ostravském regionu je dostačující kupní síla obyvatel. Prodejny jsme měli například v Bohumíně nebo v Opavě. Nakonec jsme si nechali pouze dvě prodejny v Ostravě.

A s produkcí bioplodin to bylo jak?
Pokud beru začátek pěstování již od počáteční myšlenky a nákupu pozemku, tak jsme začali asi před pěti lety. Koupili jsme pozemek o rozloze asi jeden hektar a začali jsme se připravovat na přechodné období ekologického zemědělství, které trvá zhruba dva roky. V tomto roce jsme ukončili přechodné období a stali jsme se plnohodnotnými biozemědělci.

Co nejvíce pěstujete?
Základní druhy zeleniny, na jejichž pěstování máme v tomto regionu vhodné půdní podmínky. Máme těžší a středně těžkou půdu, takže se daří košťálovinám, zelí, bramborám, dýni Hokaidó, cibuli, mrkvi a petrželi.

Kromě biozeleniny nabízíte ve svých prodejnách i bezlepkové pečivo. Jak jste se k tomu dostali?
Snažíme se využívat míst na trhu. Bezlepkovou pekárnu jsme otevřeli před pěti lety, protože bezlepkové pečivo, a to platí doposud, nikdo průmyslově nevyráběl. Dokonce i v letošním roce jsme jen jedni ze tří producentů bezlepkového pečiva u nás. Samozřejmě že u této výroby je vyšší náročnost a klientela v populaci představuje zhruba 4 %, takže nelze hovořit o nějaké komerčně výhodné velkoprodukci.

Kolik máte na Ostravsku zákazníků z řad celiaků?
Jde o stálou klientelu a můj odhad je zhruba 250 lidí.

Co další sortiment?
Držíme se osvědčené biokvality základních potravin a rozšířili jsme sortiment o obilniny. Ty si zákazníci u nás mohou koupit na váhu a přímo v prodejně si je namelou na kamenném mlýnku. U takto prodávaných obilovin komunikuji tři benefity - jednak je to o třetinu nižší cena než u klasických balených produktů, mohou si obiloviny namlít sami a vidí, co si kupují.

Obiloviny, stejně jako zeleninu nabízíte v nově rozšířených prostorách prodejny (na Nádražní ulici), které jsou umístěny hned vedle stávajících a mají samostatný vstup. Na původní prodejnu toho už bylo moc?
V původní velikosti prodejny jsme nemohli zkombinovat vystavení sortimentu tak, jak bych si ideálně představoval. Navíc prodejna má určité stavební dispozice, které nelze jednoduše měnit, protože dům patří městu a je v památkové péči. Tudíž nelze bourat nebo vytvářet různé prostupy.

Jak velká je nyní vaše prodejna?
I se zázemím a pekárnou je to zhruba 250 m2.

Jaké nabízíte další čerstvé zboží?
Jsou to produkty od kozích výrobků, sýrů, brynzy přes sójové a čerstvé jogurty, biomásla až po čerstvě vylisované fresh džusy.

Co vás ve vašem podnikání trápí?
Co se týká provozu této prodejny, je to určitě nemožnost parkování, a tedy i problémy s dodávkami zboží. Dalším problémem je již zmíněná kupní síla obyvatel. Bezlepkovým pečivem totiž zásobujeme i jiná města a například s brněnským trhem je tento absolutně nesrovnatelný. Lze říci, že tady v Ostravě jsme s trhem biopotravin tak tři čtyři roky pozadu. Sice dochází k nějakému růstu, ale rozhodně ne tak dramatickému, jak uvádějí média. Dalším problémem je nedostatek zboží, velkoobchodů a dodavatelů nabízejících biozboží. Pořád jsme na úrovni roku 1989. Někteří výrobci stále netuší, co značka bio opravdu znamená.

Už je vaše firma výdělečná?
Snad už ano, ale musím říct, že prvních asi pět let to byl doslova ztrátový podnik a musel jsem ho dotovat z vlastních úspor.

A vaše plány na tento rok?
Dobudovávám zázemí na farmě a rád bych začal s chovem slepic a kuřat. Takže kromě biovajíček bude v nabídce i biomaso.

Zdravý Styl nabízí zákazníkům jak čerstvé potraviny - pečivo a zeleninu s ovocem, tak ostatní bio zboží. Součástí prodejny je i vlastní pekárna.


Počet zhlédnutí: 2 049

Zpět

Moravskoslezský kraj
Těšínské Slezsko
Místní akční skupina bohumínsko

Úřední hodiny

Úřední hodiny pro veřejnost

Po: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
St: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00

Podatelna a informační centrum

Po: 7:00 - 17:00
Út: 7:00 - 14:00
St: 7:00 - 17:00
Čt: 7:00 - 14:00
Pá: 7:00 - 13:00

Hlavní pokladna

Po: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Út: 8:00 - 11:30
St: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Čt: 8:00 - 11:30
Pá: 8:00 - 11:30

Budova A, číslo dveří A221 (2. NP)
596 092 274

Pokladna - odbor správy domů

Po: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Út: 8:00 - 11:00
St: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Čt: 8:00 - 11:00
Pá: 8:00 - 11:00

Budova B, číslo dveří B204 (2. NP)
596 092 261

11 °C