Město Bohumín

6.10.
2011

Kolísání vody a promrzání zdí ve věžovém domě v Bezručově ulici

DOTAZ OBČANA:

Jsem nájemníkem, který v domě 1143 v Bezručově ulici bydlí od července minulého roku. Není to tedy příliš dlouho, ale je až neskutečné, co všechno jsem již musel řešit. Zatékání ze střechy, vlhnutí a promrzání zdí, neskutečně slabý proud pitné vody, hlavně teplé. Dále také malý výtah, který při zastavování škubne takovým způsobem, že se mi nedávno utrhly uši u igelitové tašky. To je jen strohý výčet. Myslím, že oprava těchto domů je skutečně na zváženou, vzhledem k tomu, že platíme za byty I. kategorie.

Udělejte si proto čas a zajděte se hlavně v zimních měsících podívat dovnitř domu, třeba i do některých bytů. Vím, že si naprostá většina obyvatel těchto domů nestěžuje, ale také vím, že je to tím, že si na to prostě a jednoduše zvykli. A to je podle mého názoru špatně.


ODPOVĚĎ Z RADNICE:

Město Bohumín pravidelně provádí kontroly technického stavu městských věžových domů. Výsledkem kontroly, kterou provádí autorizovaná firma, je odborný posudek, který popisuje technický stav domu a popis závad, které souvisí s panelovou výstavbou a její technologií. Na základě této skutečnosti plánuje město jako jednu ze svých priorit i postupné zateplování především vysokých panelových domů, kde se závady panelové technologie projevují nejvýrazněji. Při stanovování pořadí domů k zateplení ovšem město respektuje výsledek odborných posudků.

Výtahy v domě čp. 1143 podobně jako i u jiných domů pravidelně kontroluje a zajišťuje servis odborná firma. Váš podnět ohledně pozvolného zastavování malého výtahu v patrech jsme jí proto předali.

V minulém období docházelo u domu čp. 1143 na ul. Bezručova k nerovnoměrnému tlaku teplé vody. Tuto závadu způsobil přechod systému výroby teplé užitkové vody z plynové kotelny na teplovod z Dětmarovic. V současné době je již podle našich informací tlak vyhovující. Rovněž závada na střešní krytině, která způsobovala zatékání do bytu, je již odstraněna.

Promrzání zdí, a to především ve vyšších patrech, souvisí s panelovou technologií (panely s nízkým tepelným odporem a degradovaným panelovým spojem). Konkrétně ve vašem případě město toto promrzání řešilo v první polovině letošního roku montáží vápenokřemičitých desek na vnitřní straně venkovních stěn, které zamezí pronikání chladu do místnosti a tepelné vlastnosti původní panelové stěny významně vylepší. K promrzání zdí, případně k tvoření plísní, ve Vašem bytě by proto již nemělo docházet.

Stanislav Svrčina
vedoucí oddělení budov
majetkový odbor
MěÚ Bohumín

Foto: archiv města


Počet zhlédnutí: 3 637

Zpět

    Městský úřad