Město Bohumín

12.7.
2012

Loupání kůry u platanu javorolistého ve Štefánikově ulici je přirozené

DOTAZ OBČANA:

Bydlíme na Štefánikově ulici čp. 1085 u přestavěné oranžové kotelny, kousek od kruhového objezdu u Billy. Za touto kotelnou v místě bývalého pískoviště je zasazený krásný javor místo lípy, která spadla kvůli podmáčení po povodních. Všimli jsme si, že javor má od koruny až dolů sloupanou kůru. Nejdřív jsme si mysleli, že je to práce nějakého vandala, ale při pohledu zblízka to vypadá, že kůra popraskala a odloupla se. Zda se to stalo suchem, nebo něčím jiným nevíme, ale je to škoda, protože strom je krásně zelený a máme obavy, aby neuschnul. Bylo by dobré, kdyby se na to přijel nějaký odborník podívat a posoudil, zda by se pro záchranu stromu dalo něco dělat.

ODPOVĚĎ Z RADNICE:

Potěšilo mne, že jsou v Bohumíně ještě lidé, kterým není osud zeleně lhostejný. Jste tento týden již druhá, kdo se ptá na stejný strom. Na místě, které popisujete, byl asi před 4 lety vysazen platan javorolistý (Platanus acerifolia), a jak již vyplývá z názvu, listy jsou opravdu trochu podobné javoru. Kůra kmene a silnějších větví se přirozeně odlupuje, je to typická vlastnost platanů, v žádném případě se nejedná o nemoc, ani škůdce (ani toho dvojnohého). Po přečtení Vašeho e-mailu jsem se byla na strom pro jistotu podívat. Vede se mu náramně, zdá se, že se konečně na svém stanovišti udomácnil a začal normálně růst. Proto se odlupování kůry dříve moc nedalo pozorovat.

Obecně nově vysazeným stromům to trvá pár let, než si zvyknou a pořádně zakoření. Platan u Vašeho domu má pravděpodobně tuto nejtěžší fázi už za sebou a už by měl normálně růst, tedy pokud do jeho vývoje někdo nějak hrubě nebude zasahovat (o činnosti vandalů v Bohumíně by se dalo dlouze vykládat). Měl by mít už doživotně krásně flekatou a spíše světlejší kůru.

Pro zajímavost se můžete podívat na další, o trochu větší platan, blízko Vašeho bydliště, který roste v zelené ploše naproti zaústění Kostelní ulice do tř. Dr. E. Beneše (kousek za sochou a nově umístěnou pyramidou s červenými muškáty). Platanů je po městě jinak dost málo, protože jsou náročné na prostor a světlo, můžou se vysazovat uvážlivě jenom tam, kde budou mít dost místa. V dospělosti patří k těm větším a dlouhověkým stromům.

Ľubica Jaroňová
odbor životního prostředí a služeb
Městský úřad Bohumín


Počet zhlédnutí: 9 616

Zpět

    Městský úřad