Město Bohumín

13.7.
2006

Velkokapacitní kontejnery

Musím reagovat na vystoupení pana Ing. Klimoviče v TIKu na jeho stížnost na chování občanů. A to na tvoření černých skládek kolem kontejnerů. S tímto nešvarem maximálně nesouhlasím a jsem pro nejpřísnější potrestání občanů, kteří toto provádějí. Ale co mě nejvíce mrzí a to, že město postaví velkokapacitní kontejner podle kalendáře přesně na místo a dále se o něj nestará. Nikdo nevidí, že kontejner je již v ten den plný, ale stojí na místě zase podle svozového kalendáře. Prosím, vysvětlete mi účel kontejneru, který je naplněn po okraj a stojí na místě ještě pět dnů. Ptám se, nevyjde levněji během času, který má stát kontejner, toto smetí odvést na skládku? Nevyjde to levněji než uklízet po nezodpovědných osobách? Jsem přesvědčený, že občan, který přijde se smetím a kontejner bude prázdný nebo poloprázdný, tak to hodí do něho a ne na zem. I když někteří i to. Bydlím na Dr. Beneše 1071 a na kontejner vidím z okna. Ještě ani jednou jsem neviděl něco pohozeného mimo kontejner (kromě věcí, které vytahají popelnicoví kutilové). Je pravda, že kontejner je málokdy naplněn po okraj. Ale pravý opak je kontejner za Partyzánem v Záblatí, kde mám garáž. Tam nemám šanci něco vyhodit již odpoledne v den přistavení. Okolní chalupáři málem čekají ve frontě na přistavení a kontejner přeplněný stojí celých pět dnů podle kalendáře. Nedivím se, i když to odsuzuji, že nějaký domkář, který jede s plnými kolečky odpadu, to potom vysype kolem kontejneru, než by s tím jel zpět domů. Prosím, vysvětlete mi to tak, abych pochopil tu logiku, proč přeplněný kontejner stojí na místě a není odvezen. Nespokojím se s tím, že nejsou kapacity na sledování a na odvoz, když na úklid potom jsou a za větší náklady.

Velkokapacitní kontejnery jsou určeny na velkoobjemový odpad - to jen a úvod. Bohužel zhruba 50 až 60 procent odpadů, které se v nich objevují, zde nepatří, protože se jedná o běžný komunální odpad, který má každý odložit do své popelnice, nebo na sídlišti do kontejneru 1 100 litrů.

Ve městě je 20 stanovišť s velkokapacitními kontejnery (15 stanovišť v zástavbě a 5 stanovišť u městských hřbitovů). Kontejnery jsou pravidelně vyváženy, ty nejfrekventovanější dokonce DENNĚ (jedná se o ulici Janáčkova v centru, Starý Bohumín - Viktorka, Starý Bohumín - bunkr a Vrbice). Denní vývoz probíhá v období od 15. dubna do 15. listopadu, přes zimu se pak na těchto stanovištích vyváží kontejnery třikrát za týden. Ostatní kontejnery na dalších stanovištích se vyvážejí celoročně třikrát týdně a na 3 stanovištích, kde je četnost využívání menší (v Novém Bohumíně - mimo jiné i na stanovišti Alešova, na které tazatel vidí z okna bytu), se vyváží dvakrát za týden.

Takže nejde o nedostatečný vývoz, ale o vandalské chování některých občanů, kteří kontejnery zneužívají k likvidaci komunálního odpadu, anebo k likvidaci velkoobjemového odpadu v množství nepřiměřeném, kdy by si měli pro svou potřebu objednat vlastní kontejner. Zkušenost posledních let ukazuje, že občané se chovají stále bezohledněji k životnímu prostředí a ohánějí se jen svými právy. Plnění základních povinností a lidský přístup je jim bohužel cizí.

Ing. Pavel Klimovič
vedoucí odboru životního prostředí a služeb
MěÚ Bohumín


Počet zhlédnutí: 4 481

Zpět

    Městský úřad