Město Bohumín

21.4.
2013

Cyklostezku ve Skřečoni si před kolaudací projedou úředníci na kole

DOTAZ OBČANA:

Chtěla bych požádat městské zastupitelstvo, jestli by mohlo při svých jarních tradičních výjezdních schůzkách na kole zařadit do svého trasového plánu také projetí cyklostezky na ulici 1. máje ve Skřečoni a reálně posoudilo, zda je vhodné v takovém stavu stavbu převzít. Vím, že se asi nic nedá dělat s nesmyslnými zatáčkami kolem autobusové zastávky, podjížděním pod cedulí a sjížděním z mostu do prostoru, kde nevím, zdali někdo nejede či nejde, ale snad by se dalo alespoň dořešit snížení obrubníků, které vůbec neodpovídají najetí na cyklostezku a jistě povedou k úrazu. Nebo přemístění cedulí, např. do kruhového objezdu, tyto cedule také stojí cyklistům v cestě a zrovna v zatáčkách, když se sjíždí z mostu a komplikují prostor, pokud se vyhýbáte pěším. Domnívám se, že kritiků této cyklostezky je nespočetně, také já to vnímám z postřehů lidí jako členka komise pro Skřečoň, ale chápu, že zásadního se již nic vyřešit nedá, ale snad by se mohlo ovlivnit alespoň něco. Myslím si, že po projetí této trasy na nedostatky sami přijdete.


ODPOVĚĎ Z RADNICE:

Celkově je stavba cyklostezky kvůli existenci spousty sítí velmi stísněná. Kompletní projekční řešení cyklostezky a chodníku na ulici 1. máje splňuje všechny normy a součástí platného stavební povolení je i vyjádření Policie ČR k zajištění bezpečnosti silničního provozu.

Před kolaudací si cyklostezku projedeme ještě na kole. Na připomínky průběžně reagujeme na kontrolních dnech, které se konají většinou v úterky v 9 hodin přímo na stavbě. Těch je možno se zúčastnit. Na některé připomínky jsme už odpovídali předsedovi pro městskou část Skřečoň Stanislavu Musilovi.

Výška nájezdů na obrubníky odpovídá normám, přesto se pokusíme je ještě zbrousit a snížit, aby byly pro cyklisty co nejpřívětivější. Stejně tak nám normy určují, že cyklostezka nemůže křížit autobusovou zastávku, aby nedošlo ke kolizi s čekajícími či nastupujícími pěšími, ale musí ji obejít. Sloupky v trase cyklostezky se pokusíme rovněž upravit. Budeme reagovat také na apel místních lidí a všude tam, kde jsou pruhy zeleně, vysadíme maximum keřů. To provedeme bez ohledu na ochranná pásma nad některými sítěmi s tím rizikem, že někdy bude třeba keře zase vykopat.

Lumír Macura
místostarosta

Foto: Pavel Čempěl


Počet zhlédnutí: 2 065

Zpět

    Městský úřad