Město Bohumín

11.6.
2013

Hájenku v Pudlově město obnovovat nebude

DOTAZ OBČANA:

Chci se zeptat, i když nejsem obyvatelem Bohumína-Pudlova, pokaždé když projíždím kolem areálu bývalé hájovny v Pudlově cestou na ryby nebo se pouze procházím s rodinou kolem štěrkovny, tak je mi smutno, jak dopadl areál myslivců. Podle starousedlíků to bylo jedno z míst v Pudlově, na které se rádi vraceli. Při jedné takové procházce jsem se dotazoval pudlovských myslivců, zda bude vybudována hájenka nová. Na tento dotaz se mi z jejich strany dostalo logické odpovědi, že v jejich finančních možnostech to není a že v dnešní době nelze počítat s podporou jako jsou sponzoři nebo dárci. Nevěřím, že není v silách MěÚ Bohumín nějakým způsobem pomoct, vždyť tito lidé se v dnešní době jako jedni z mála starají o volně žijící zvířata a jde to vidět i v tom zbytku přírod, která tady v okolí dálnice zbývá, není výjimkou ani udržováni pořádku po mých nepořádných rybářských kolezích. Nenajde se pozemek pro myslivce vhodnější? Nenajdou se finanční prostředky pro vybudování alespoň nějakého zázemí pro myslivce, vždyť i sklad s krmivem pro zvěř mají jednou týdně vykradený. Věřím, že v dnešní době finanční krize není finančních prostředků na rozhazování a zájmových organizací je spousta, ale česká myslivost, pokud se nemýlím, je zapsána jako národní kulturní dědictví a pomoc si jistě zaslouží.


ODPOVĚĎ Z RADNICE:

Na Váš dotaz odpovídal místostarosta Lumír Macura a starosta Bohumína Petr Vícha v televizním pořadu Ptejte se, který vysílala městská televize TIK Bohumín v úterý 18. června 2013 v přímém přenosu. Váš dotaz i odpověď na něj zazněla na konci 23. minuty pořadu.

V krátkosti v odpovědi zaznělo: Hájenka myslivců už dvakrát vyhořela. Bohužel se ukazuje, že udržet ji na takovém ukrytém místě proti vandalům a podobné "zvěři" je velmi obtížné.

Město občanským sdružením, tělovýchovným jednotám, spolkům v Bohumíně přispívá na investice, ale jedná se o příspěvek, sdružení vždy musí přispět vlastními penězi či si zajistit financování prostřednictvím dotace či sponzora. Podobným způsobem jsme tak například při opravě sokolovny v Záblatí či tenisových kurtů ve Starém Bohumíně. Určitě bychom v případě myslivců postupovali podobně. Zdá se však, že myslivci na tuto lokalitu zrezignovali.

Pokud by šlo o nebytové prostory, kde by myslivci měli své zázemí a uložili si své věci, tak město má volné prostory a mohlo by pomoci. Stačí jen aby myslivci projevili zájem. 

Lucie Balcarová
tisková mluvčí Bohumína


Počet zhlédnutí: 1 716

Zpět

    Městský úřad