Město Bohumín

6.9.
2013

Pro vyřízení řidičáku potřebujete klasickou fotografii, pro pas či občanku vás vyfotí na radnici

DOTAZ OBČANA:

V červenci jsem si nechával na Městském úřadě v Bohumíně zhotovit nový občanský průkaz. Zároveň jsem zjistil, že od příštího roku nebude platný můj řidičský průkaz a cestovní pas mám prošlý už rok. Chtěl bych se v souvislosti s tím zeptat, zda bude možné požádat o vydání řidičského průkazu a cestovního pasu s použitím fotky, která byla pořízena, když jsem zadal o občanský průkaz, anebo zda se budu muset nechat fotit znovu. Dále by mne zajímalo, zda se tam platí nějaké poplatky kromě 600 Kč za vydání nového pasu.


ODPOVĚĎ Z RADNICE:

Bohužel to možné není, jde o samostatné agendy s vlastními programy, které nejsou navzájem propojeny. Fotografie pro občanský průkaz se pořizuje digitálně rovnou do počítače na oddělení občanských dokladů, pro vyřízení nového řidičského průkazu ale potřebujete klasickou fotografii v čelním pohledu o velikosti 35 x 45 mm. Fotografie se pak lepí na formulář, který se odesílá do centrály v Praze. Povinná výměna řidičského průkazu je ze zákona bezplatná, výroba trvá standardně tři týdny. Pokud máte zájem o rychlejší výměnu (do pěti pracovních dnů), zaplatíte za tuto službu správní poplatek ve výši 500 korun. K vyřízení potřebujete kromě fotografie ještě doklad totožnosti (občanský průkaz či cestovní pas) a stávající řidičský průkaz.

Co se cestovního pasu týče, tak pokud budete žádat o jeho vydání ve standardním termínu, půjde o pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji, a v tomto případě papírové foto nedokládáte. Stejně jako při výměně občanky se pořizuje digitální foto, tentokrát však na pracovišti cestovních dokladů. Doba vyhotovení tohoto pasu je jeden měsíc, správní poplatek je pro dospělého 600 korun. Platnost pasu je deset let.

V případě, že budete žádat o vydání tzv. rychlopasu, který se vyřizuje do druhého pracovního dne, případně v odůvodněných případech na počkání, tak se budete muset nechat vyfotit znovu. Pro tento pas jsou totiž nutné dvě klasické fotografie a sepsání žádosti. Správní poplatek za zhotovení "rychlopasu" je pro dospělého 1 500 korun. Rychlopas platí pouze půl roku.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí



Počet zhlédnutí: 34 700

Zpět

    Městský úřad