Město Bohumín

6.2.
2015

Baby a senior taxi – nadstandard pro Bohumíňáky

Dotaz

Mám dotaz a zároveň stížnost. Umožnili jste baby taxi, ale jen k dětským doktorům a na středisko. Pro důchodce to máte rozsáhlejší, jak na bazén, hřbitovy apod. Můžete mi vysvětlit, proč jste toto odepřeli dětem? Třeba také bazén je pro děti hodně prospěšný. Jsem samoživitelka a bydlím v Záblatí, mám dva syny, jeden bude mít tři roky a druhý má skoro tří měsíce. Můžete mi vysvětlit, jakou bezpečnou cestou se mohu dostat s dětmi do města anebo na bazén?

Odpověď

Baby taxi jsme zavedli jako opravdu vysoce nadstandardní službu, která nefunguje v žádném jiném městě. Tak by ji také Bohumíňáci měli vnímat. Šlo nám o to, abychom usnadnili především rodičům z městských částí situaci v nestandardním případě, jako je právě náhlé onemocnění dítěte. Proto jsme volili zastávky v návaznosti na ordinace dětských lékařů a nemocnici. Ostatně také senior taxi využívají bohumínští důchodci převážně pro dopravu k lékařům, protože ve svém věku už mají problémy s mobilitou. Senior taxi funguje pouze ve všední dny od 6 do 14 hodin, baby taxi bude v návaznosti na ordinační dobu pediatrů jezdit také jen ve všední dny od 6:30 do 14 hodin. Stojí za to připomenout, že důchodci tak mohou senior taxi použít pro dopravu do aquacentra prakticky jen v čase ranního plavání od pondělí do čtvrtka od 6 do 7:45 hodin. V tuto dobu jej využívají jako místo pro svou rehabilitaci. Máme zjištěno, že rodiče s dětmi v těchto časech bazén příliš nenavštěvují. Pokud by se i přesto množily dotazy, zda tuto zastávku v rámci služby baby taxi nehodláme zavést, můžeme se tím ještě zabývat. Rozhodně však neplánujeme vzhledem k nemalým finančním nákladům rozšiřování obou těchto vysoce nadstandardních přepravních služeb do odpoledních hodin.  

Igor Bruzl
místostarosta Bohumína

Ilustrační foto: Lucie Balcarová



Související články

Bohumínem bude od března jezdit baby taxi 2.2.2015

Bohumínem bude od března jezdit baby taxi

Cenově zvýhodněné senior taxi dostane mladšího brášku. Od 1. března začne v Bohumíně vozit také malé děti. Novince nazvané „baby taxi“, díky které se rodiče s nemocným dítětem nebo dětmi levně a rychle dopraví k pediatrovi či do nemocnice, dali zelenou zdejší radní. Jedna jízda bude stát 15 korun.
V Bohumíně uvažují o „baby taxi“ 23.10.2014

V Bohumíně uvažují o „baby taxi“

Po seniorech, kterým cestování po Bohumínu usnadňuje cenově zvýhodněné taxi, by se jím mohli vozit i malé děti do šesti let. Radnice teď zjišťuje, zda by lidé měli o tzv. baby taxi zájem. Anketní lístky jsou v mateřinkách, u dětských lékařů a v rodinných centrech. Hlasovat je možné i na webu města.
Bohumínské senior taxi od ledna nově pro důchodce od 65 let 25.9.2014

Bohumínské senior taxi od ledna nově pro důchodce od 65 let

Bohumínské senior taxi slaví mezi Bohumíňáky úspěch. Ulicemi Bohumína se prohání necelé dva roky a za tu dobu už absolvovalo téměř osm tisíc jízd. Město teď plánuje jeho rozšíření. Od nového roku jej budou moci využívat senioři už od 65 let.
Počet zhlédnutí: 3 516

Zpět

    Městský úřad