Město Bohumín

18.1.
2016

Svoz odpadu v Bohumíně si lze nastavit ve smlouvě

Dotaz

Je mi 27 let a plánuji si koupit pozemek v Bohumíně. Zjistil jsem, že pozemky nejsou drahé a v okolí je i krásná příroda. Bydlím v Praze, kde i pracuji, ale nějak se mi tady nelíbí. Praha je hezké město, to ano, ale lidi a vše je tu drahé. Chtěl bych se zeptat, na kolik zhruba vyjde inkaso pro jednu osobu, když se bydlí v rodinném malém domku. Jsem zvyklý bydlet v paneláku a vždy jsem platil dva tisíce. Můj bratr má přítelkyni a teď i miminko a bydlí u Prahy a platí inkaso sedm tisíc a to se mi zdá nějak hodně. Když bych měl domeček v Bohumíně, samozřejmě bych si tam chtěl dát i trvalé bydliště. A druhá otázka, když člověk pracuje v jiné zemi EU nad 6 měsíců, nemusí se platit svoz popelnice u Vás? Totiž tady v Praze mi řekli, že nad 6 měsíců jsem osvobozený od poplatku, ale že prý každé město to má jinak, tak se proto ptám Vás, jak to máte vy. Pracoval jsem v Polsku a budu pracovat zase v Polsku. 

 

Odpověď

Jsme rádi, že Váš zájem o budoucí bydlení směřuje právě do Bohumína. Nelze jednoznačně říci, na kolik vyjde inkaso na jednoho člověka, který bydlí v rodinném domku. Záleží na tom, čím topí, zda plynem, elektřinou nebo tuhými palivy, zda je dům zateplený a na dalších faktorech. To rozpětí se může pohybovat od necelých dvou tisíc korun v nízkoenergetických domech až po šest tisíc ve starších nezateplených domech.

V Bohumíně je odlišný způsob platby za svoz odpadu než v jiných městech. Neplatí se za osobu, ale za jednotlivé vývozy popelnic. Počet vývozů si můžete nastavit ve smlouvě s městem. Odvoz jedné 110litrové popelnice vyjde bohumínské domkaře na 54 korun. Při dvoutýdenním intervalu tak za roční vývoz zaplatí 1 404 korun. V Bohumíně se již tři roky nezvýšila cena za svoz odpadu. Vývozy lze také přerušit, například v případě, kdy nějakou dobu nebudete v Bohumíně pobývat, a poté si je opět obnovit.

David Gorgol
zástupce tiskové mluvčí

Ilustrační foto: Pavel Čempěl


Počet zhlédnutí: 4 564

Zpět

    Městský úřad