Město Bohumín

29.6.
2017

Osamělí domkaři mohou čerpat slevu na odvoz odpadu

Dotaz

Přestěhovala jsem se do Bohumína a mám dotaz ke sběru a svozu odpadu. Za prvé, proč je svoz odpadu popelnic hlavně v létě ve čtrnáctidenním intervalu, někdy je to opravdu dost silný zápach od popelnic. Pocházím z Petřvaldu, kde je svoz týdenní. Za druhé, proč je cena stanovena na domácnost a ne na počet osob v domácnosti? Předpokládám, že jedna osoba má určitě méně odpadu než 4členná domácnost. Jelikož třídím odpad, netopím pevnými palivy, je moje popelnice při svozu zaplněna tak z jedné pětiny.


Odpověď

Základní čtrnáctidenní interval vývozu popelnic od rodinných domů je stanoven městskou vyhláškou jako minimální. Je využíván právě z toho důvodu, že je ze zkušeností domácností dostačující. Nejen firmy, ale také domkaři si mohou objednat vývoz četnější než čtrnáctidenní, pochopitelně se jim ale navýší cena za svoz. Jak sama píšete, při odvozu Vaší popelnice ji máte zaplněnou z jedné pětiny, její vyvážení častěji než v daném intervalu by pro Vás nebylo ekonomické.

V Bohumíně funguje odlišný způsob platby za odvoz odpadů než ve většině měst. Poplatek se neplatí za osobu, ale za vývoz odpadových nádob. Náš systém se nám jeví spravedlivější než účtování paušální částky za každou osobu. Cena za vývoz sídlištních kontejnerů se rozpočítává mezi několik desítek domácností. Z pohledu domkařů je systém výhodnější především pro rodiny s dětmi či vícegenerační soužití. Město nabízí slevu pro občany, kteří žijí v domě sami, a nemají takové množství odpadu jako vícečlenná rodina. Sleva ve výši 600 korun ročně se vyřizuje na radnici u paní Šárky Plutové, kancelář č. 212, telefon: 596 092 154,  e-mail: plutova.sarka@mubo.cz.

Jana Končítková
organizační odbor

Foto: Pavel Čempěl


Počet zhlédnutí: 1 469

Zpět

    Městský úřad