Město Bohumín

1.10.
2017

Letáky distribuují soukromé firmy, ochranu proti nechtěným letákům poskytuje zákon

Dotaz

Nikde na internetu jsem nenašel firmu na distribuci letáku v Bohumíně. Mohli byste mi poradit, kdo zodpovídá za tu distribuci? Napíši na schránku, že nechci dostávat letáky, přesto to smažou. Nalepím tam samolepku, tu sundají a letáky házejí vesele dál do schránky. Už mě to štve a chtěl bych s nimi udělat pořádek.


Odpověď

Ochranu proti nechtěnému vhazování reklamních letáků do Vaší schránky Vám poskytuje Zákon o regulaci reklamy, podle kterého se firma dopustí přestupku tím, když jako distributor šíří nevyžádanou reklamu tak, že to adresáta obtěžuje. Pokud tedy dáte předem jasně a srozumitelně najevo, že reklamní materiály nechcete, tak by Vám doručovatel letáky do schránky házet neměl. Pro distributora by měla být závazná jakákoliv nálepka či text, kde jej informujete, že letáky do schránky házet nemá.

Pokud to distributor nerespektuje, tak provádí nekalou obchodní praktiku, konkrétně jde o reklamu nadmíru obtěžující. Letáky distribuují soukromé firmy. Která konkrétně distribuuje letáky do Vaší schránky, bohužel nezjistíme. Záleží nejen, v jakém vchodě bydlíte, což nepíšete, ale také na druhu letáků. Například letáky jedné obchodní společnosti roznáší firma X, zatímco letáky dalšího obchodního řetězce roznáší firma Y.

Poradili bychom Vám, abyste vysvětlil doručovateli, že letáky ve schránce skutečně nechcete, nebo jej požádejte o kontakt na vedoucího distribuční firmy s informací, že pokud své jednání nezmění, budete nucen podat stížnost na živnostenský úřad.

Jana Končítková
organizační odbor

Foto: Jana Končítková


Počet zhlédnutí: 3 063

Zpět

    Městský úřad