Město Bohumín

1.2.
2018

Autobus musí zastavovat pouze v prostoru zastávek

Dotaz

V souvislosti s nedávným případem dopravní nehody, kdy řidič osobního vozu srazil jedenáctiletou chodkyni, bych se chtěl zeptat, zda je v pořádku, že některé linky pro výstup cestujících využívají právě krajnici této silnice. Zákaz zastavení sice na daném úseku není, ale zajímalo by mě, jestli je povinnost řidičů autobusů nechat cestující vystoupit na stanovišti, které je pro výstup bezpečnější než silnice.


Odpověď

Pravidla neumožňují řidičům hromadné dopravy vysazovat cestující podle vlastního uvážení či podle toho, kde je o to cestující požádají. Platí, že nástup a výstup cestujících je možný pouze v prostoru označeném příslušným dopravním značením jako autobusová (tramvajová, trolejbusová) zastávka. Pokud jste svědkem situace, kdy řidič toto pravidlo porušil, můžete kontaktovat dispečink ČSAD.

Město Bohumín plánuje modernizaci prostor u vlakového nádraží a autobusového stanoviště s posouzením možnosti společného přestupního terminálu. Ten by mohl být komfortnější pro dopravce a zajistit i větší bezpečnost cestujících.


Jana Končítková
organizační odbor


Foto: Lucie Balcarová


Počet zhlédnutí: 2 225

Zpět

    Městský úřad