Město Bohumín

15.3.
2018

Ochota parkovat dále od domu je nízká, ničení zeleně auty je celospolečenský problém

Dotaz

Můj dotaz se týká parkování obyvatel Budovatelské ulice. Spojovací cesta mezi domy je bohužel příliš úzká na to, aby tam auta parkovala. Jsou dvě možnosti - buď auta parkují na trávě, nebo parkují na cestě, ale pokud je potřeba auta objet, pak jedině zase po trávě. V obou případech je zničena travnatá plocha v šířce zhruba jednoho metru kolem cesty. Stejně tak motoristé parkují přímo pod okny svých domovů, rovněž na trávě. Nejhorší situace je před domem č. p. 301. To obyvatelům ulice opravdu nevadí, že mají pod okny místo trávy oraniště? Dá se tomuto nešvaru nějakým způsobem zabránit?  Na blízkém nedávno vybudovaném parkovišti v Tovární ulici jsou večer parkovací místa volná. 


Odpověď

Parkování je jeden z nejčastějších problémů, který motoristé denně v dopravě řeší. Na obdobný dotaz, který se týká parkování v Budovatelské ulici, jsme odpovídali v září loňského roku. Nicméně jsme znova vyjeli na místo, které popisujete, abychom situaci prověřili, a musíme Vám dát za pravdu. Zeleň u domů je rozježděná, auta stojí tam, kde nemají, a nové parkoviště je poloprázdné. Celá situace je zapříčiněna tím, že zdaleka ne všichni motoristé jsou ochotní zaparkovat dále od domu a kousek cesty k domovu ujít pěšky. A to i přesto, že si ničí zeleň před domem. Pohodlí prostě vítězí nad estetikou.

Každopádně takoví řidiči porušují Zákon 361/2000Sb. o provozu na pozemních komunikacích,  a zde je  pouze  jedno  řešení – kontaktovat městskou policii. Strážníci nemohou být všude a přestupků v oblasti parkování jsou na území města denně desítky. Bylo by příliš idealistické se domnívat, že lze tuto situaci řešit celoplošně. Pokud nefunguje domluva a určitá tolerance mezi sousedy, je skutečně jedinou možností ke konkrétnímu případu volat hlídku. Váš podnět jsme předali vedení Městské policie Bohumín s tím, že se na tuto lokalitu zaměří.


Jana Končítková
organizační odbor


Foto: Jana Končítková


Počet zhlédnutí: 2 398

Zpět

    Městský úřad