Město Bohumín

27.2.
2007

Regenerace sídliště Nerudova a Šunychelská

Rád bych se zeptal na eventuelní regeneraci sídliště mezi ulicemi Nerudova a Šunychelská (naproti tzv. židovského hřbitova). I zde žije dostatek rodin s dětmi, které by si změnu zasloužily. Myslím si, že by se tak mohla vyřešit neutěšená situace s parkováním v této lokalitě, která vyvrcholí vždy v období svátku Památka zesnulých.

V lokalitě mezi ulicemi Nerudova, Mírová a Šunychelská (naproti tzv. židovského hřbitova) zatím není zpracována studie na revitalizaci území. Také projekt regenerace panelového sídliště tuto oblast bohužel neobsahuje, končí na jižní hraně Mírové ulice. Lokalita by si revitalizaci určitě zasloužila, váš dotaz proto bereme jako podnět pro vytipování dalších území, která by byla vhodná pro zpracování nového urbanistického řešení. Revitalizace by zahrnovala navržení parkování, nových chodníků, veřejné zeleně a městského mobiliáře. Finanční prostředky města jsou však omezené a investiční akce jsou rozdělovány rovnoměrně do jednotlivých městských částí. V současné době tak nedokážeme odhadnout, kdy se konkrétní projekt začne zpracovávat a realizovat.

Dlouhodobější plány v oblasti regenerace panelových sídlišť se týkají centra města od Rafinérského lesíku až po ulici Mírovou. Jedná se o celkem 14 etap, které počítají celkově s částkou 170 milionů korun. Tři etapy za 35 milionů korun město již zrealizovalo.

Regenerace se týká úpravy ploch a okolí domů, které byly stavěny panelovou technologií, úprav chodníků, parkovišť, zlepšení umístění kontejnerů na odpad, doplnění veřejného osvětlení a zlepšení terénních úprav jak pro seniory, tak pro děti. Vize města je taková, že každým rokem by se měla realizovat jedna z plánovaných etap. Pokud by však byl vývoj aktuální situace ve městě takový, že by stav vyžadoval řešení jiné akutnější situace, budou se vždy řešit ty nejprioritnější.

Mgr. Jan Przeczek
stavební odbor
MěÚ Bohumín


Počet zhlédnutí: 3 887

Zpět

    Městský úřad