Město Bohumín

16.7.
2020

Přechod se semaforem u autobusové zastávky Louny město neplánuje

Dotaz

Ráda bych se zeptala, kdy je v plánu města vybudování přechodu pro chodce se světelným signalizačním zařízením v Ostravské ulici u autobusových zastávek Bohumín - Louny.  Silnice je dost frekventovaná a většina motorových vozidel nedodržuje povolenou rychlost, proto je mnohdy nebezpečné přecházet tuto silnici. Další dotaz bych měla na nevyhovující zastávku Bohumín - Louny směr Ostrava. Není zcela bezpečné čekat na této zastávce, když ani ne metr od vás jezdí rychle auta a při více lidech musíte stát na silnici.

Odpověď

Ostravská ulice je širokou přehlednou komunikací, kde není frekvence chodců tak vysoká, aby byla nutnost budovat zde přechod se semaforem. Už před lety se podařilo z Ostravské ulice vytěsnit nákladní dopravu, ta jezdí po dálnici, takže lokalitou projíždějí pouze osobní vozidla.

Podle statistik Městské policie Bohumín, která v této lokalitě monitoruje rychlost projíždějících aut, je dodržování předepsané rychlosti ze strany řidičů relativně v pořádku.

U autobusové zastávky Louny je chodník jen na jedné straně vozovky. To znamená, že by se chybějící chodník musel dobudovat, spolu s ním by muselo vzniknout i nasvětlení. Přechod totiž musí vést z chodníku na chodník. Projekt na vybudování krátkého úseku chodníku u zastávky Louny je sice zařazen do městského „zásobníku“ zvažovaných investic, ale aktuálně mají prioritu potřebnější stavební úpravy a akce.

I v případě, že by v příštích letech došla na výstavbu chodníku u zastávky řada, neznamená to automaticky i realizaci přechodu. Ten by totiž ještě musel schválit kraj jako vlastník komunikace (silnice vedoucí Ostravskou ulicí je v majetku Moravskoslezského kraje) a také Policie ČR.

Bc. Pavel Vavrečka
vedoucí odboru dopravy

 


Počet zhlédnutí: 1 695

Zpět

    Městský úřad