Město Bohumín

22.1.
2021

Pořádat hudební produkce město nezakazuje, je ale třeba dodržet při jejich organizaci platnou legislativu

Dotaz

Zdravím všechny píše tenhle anonymní dotaz protože už nic celkem trápí že toho mě není kam zajít a poslechnout si nějakou hudbu nebo si zatancovat zjednodušeně řečeno. Proto se ptám jak je možné že když nám prostor v Bohumíně tak mi město nechce povolit ani jednu elektronickou párty za rok. Budu konkrétní jedná se o b c bar má ho v podnájmu můj kamarád který mi řekl samozřejmě že ty nebyl určitě problém ale že se zeptá na městě mu řekni že maximálně do 12:00 večer. Omlouvám se ale to mi přijde strašně zaujaté. Místo toho aby nám aspoň město dalo šanci kdyby se párky nepovedla nebo nějaký problém věděli jsme že za to můžeme sami ale tak nemračí ani tu možnost nedá a stále provozujeme trapné pivní slavnosti a nebo dětský den proto dávám tenhle dotaz jsem zvědavý na odpověď protože už sháním petici a půjdu na městský úřad to není normální děkuji za odpověď samozřejmě když nebude koronaviry.

*zveřejněno v dodaném znění

Odpověď

Pořádat hudební produkce město nezakazuje. Je však třeba dodržet při jejich organizaci platnou legislativu. To znamená, že musíte mít prostor s odpovídajícími hygienickými a bezpečnostními podmínkami (dostatečné sociální zázemí podle počtu návštěvníků, únikové východy atd.), dále opět podle počtu lidí zajištěnou požární hlídku fyzicky přítomnou v objektu a v neposlední řadě dodržet městskou vyhlášku o rušení nočního klidu, která platí od desáté hodiny večerní do šesté hodiny ranní. Při samotné produkci nesmí být překročeny hygienické normy hluku platné pro koncerty, dále je třeba myslet i na nahlášení produkce Ochrannému svazu autorskému (OSA) atd. Uspořádání hudební párty není z pohledu organizátorů jednoduchou záležitostí.

Pravidla jsou platná pro všechny. A to i v případě, když pořádá hudební akce město (respektive městská kulturní agentura K3), také musí dodržet vše výše uvedené včetně ukončení produkce do desáté hodiny večerní, aby nebyli hlukem rušeni obyvatelé v okolí místa konání akce.

Pokud jste příznivcem elektronické hudby a její produkce, pravidelné taneční vyžití je možné v sousední Ostravě, která vzhledem ke svému metropolitnímu charakteru disponuje řadou soukromých klubů a během sezóny nabízí i velké venkovní happeningy jako například Beats for love a podobně. Ostrava je z Bohumína dostupná za poměrně krátkou dobu pravidelnými autobusovými či vlakovými linkami. Nyní jsou však vzhledem k omezením v souvislosti s koronavirem veškeré akce pro veřejnost pozastaveny a je otázka, kdy se dočkáme jejich obnovení.

Co se týká Vašeho plánu na sepsání petice, tak pokud dodržíte všechny náležitosti s ní spojené, tak ji samozřejmě podat můžete. A na závěr k Vaší poznámce o trapných pivních slavnostech a dětském dni. To, co jednomu připadá trapné a nezábavné, na to se jiný dlouho dopředu těší a užije si to. Návštěvnost obou jmenovaných městských akcí svědčí o tom, že mají řadu příznivců, jinak bychom je nepořádali. Vy jste příznivcem elektronické hudby, Váš soused třeba metalu a další zase dechové hudby. Vzájemná tolerance k preferencím jednotlivých členů patří k základům vyspělé společnosti.

Jana Končítková
organizační odbor


Počet zhlédnutí: 3 130

Zpět

    Městský úřad