Město Bohumín

13.7.
2007

Přihlášení k trvalému pobytu

Bydlím v městském bytě a chtěl bych k sobě přihlásit další osobu k trvalému pobytu. Za jakých podmínek je to možné? Musí to být jen rodinný příslušník, aby to bylo možné? Jaká je možnost přihlásit osobu v případě, že je ve výkonu trestu? Stačí třeba jen razítko věznice, která by potvrdila, že přihlášení k trvalému pobytu podepsala daná osoba?

Přihlásit k trvalému pobytu lze i jinou osobu než rodinného příslušníka. Je to pouze na Vašem zvážení. Musíte splnit podmínky zákona 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných čísel. Z tohoto zákona vyplývá, že při přihlášení osoby k trvalému pobytu musíte předložit platnou nájemní smlouvu, platný občanský průkaz přihlašované osoby i té, která dává souhlas k přihlášení, a také vyplněný přihlašovací lístek k trvalému pobytu, který naleznete v přízemí městského úřadu, v kanceláři evidence obyvatel - č. 104. Na místě při přihlášení pak musíte zaplatit správní poplatek ve výši 50 korun.

Přihlášení k trvalému pobytu v případě, že je osoba ve výkonu trestu, lze uskutečnit, až po jejím návratu z výkonu trestu. Bohužel nepomůže čestné prohlášení, ani úředně ověřený podpis. Přihlášení k pobytu je tedy možné vyřídit pouze osobně přímo na městském úřadě.

Žaneta Komárková
právní odbor
oddělení evidence obyvatel
MěÚ Bohumín


Počet zhlédnutí: 7 282

Zpět

    Městský úřad