Město Bohumín

18.10.
2007

Hluk ze závodu Viadrus

Přibližně ve třetí dekádě měsíce srpna nás začalo obtěžovat monotónní hučení, které k večeru nabývá na intenzitě a nedovolí nám usnout. Od známých jsme se dozvěděli, že přibližně v této době byla v ŽDB Group, a. s. na závodě Viadrus spuštěna nová mísička formovacích směsí. Považujeme ji tedy za pravděpodobnou příčinu nadměrného hluku. Hučení je tak silné, že je v místě našeho bydliště slyšet i přes zavřená okna. Chtěli bychom vědět, zda o tomto problému víte a pokud ano, co se podniká pro jeho odstranění, případně zmírnění.

O problému s hlukem pocházejícím ze ŽDB víme díky informacím od občanů ze sídliště Svatopluka Čecha. Jednali jsme s kompetentními osobami ze ŽDB o řešení situace. Protože rekonstrukce v závodě Viadrus ještě probíhala, situace se dočasně vyřešila tím, že došlo k provizornímu zakrytí těžkou plachtou výduchu z ventilátoru, který je zdrojem zvýšené hlučnosti. Toto řešení je ale nedostatečné a je od začátku samého problému vnímáno jen jako provizorium. ŽDB jsou si vědomi naléhavosti problému a jsou připraveni pro následující řešení.

V minulých dnech společnost provedla regulaci přisávání vzduchu na stávajících filtrech, což by mělo způsobit snížení tónové výšky zvuku. Zároveň došlo k odstranění provizorní plachty a začalo měření vnějšího hluku. Podle výsledků měření pak navrhnou odborníci tlumiče hluku, které by zajistily dodržení limitních hodnot. Jakmile to bude možné, provede ŽDB instalaci navržených tlumičů hluku. Zkušební provoz po rekonstrukci má ŽDB pro celou stavbu povolen do konce letošního roku.

Ing. Pavel Klimovič
odbor životního prostředí a služeb
MěÚ Bohumín


Počet zhlédnutí: 3 316

Zpět

    Městský úřad