Město Bohumín

17.12.
2007

Parkovací stání pro ZTP v lokalitě Svatopluka Čecha

Chtěl jsem se zeptat, kdo schválil anebo nařídil vybudování takového množství míst pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace v lokalitě Svatopluka Čecha a jaký měl důvod. Špatná projektová dokumentace či rozhodnutí investora? Podle vyhlášky 369/2001 Sb. § 5 bod 2 je požadováno 5 % z celkového počtu parkovacích stání. Tzn. že pro nový počet parkovacích míst 49 by měly být 3 stání (přesně 2,45 míst) pro ZTP. Pokud budeme počítat celou ulici tedy, první i druhou etapu, tak je to celkem 77 míst, tedy 4 (přesně 3,85) stání pro ZTP. Ve skutečnosti však je vyhrazeno v celé ulici celkem 10 parkovacích míst pro ZTP.

Proč se tím vůbec zabývám? Bydlím na Sv. Čecha. Tím, že je výrazně překročen požadavek vyhlášky 369/2006 Sb., jsme nuceni parkovat jinde (kde a proč?). Silniční zákon neumožňuje parkování na těchto místech osobám bez příslušných oprávnění, tzn. jsme nepřímo nuceni překračovat zákon (i tak tam budeme parkovat, protože kde jinde?). A co je nejhorší, nově vybudovaná stání za nemalé peníze budou nevyužita. V příloze posílám fotografie, na kterých je patrný praktický dopad zbytečných stání, kde nesmíme parkovat. Kdyby se místo 6 stání pro ZTP (3,5 m) vybudovala klasická stání (2,5 m), mohla v ulici parkovat o dvě auta více.


V druhé etapě regenerace panelového sídliště v lokalitě Svatopluka Čecha vzniklo 6 vyhrazených stání pro ZTP a to hned z několika důvodů. Před samotnou rekonstrukcí už v této oblasti existovala čtyři vyhrazená místa pro ZTP. Ty jsme proto do vyhláškou určeného počtu ZTP nově budovaných stání nezahrnovali. Navíc v této lokalitě bydlí dalších 17 občanů, kteří jsou držiteli průkazů ZTP a kteří se již v průběhu regenerace ptali na možnost vyhrazeného parkovacího místa.

Počet parkovacích míst pro držitele ZTP je vyhláškou dán jako minimální, proto jsme při realizaci navýšili počet míst vyhrazených pro ZTP z pěti na šest parkovacích míst. Čtyři pro stávající držitele ZTP, jedno místo pro potenciálních 17 zájemců a šesté, poslední místo jako rezervu pro dalšího držitele ZTP. Bohužel se bez našeho vědomí v průběhu výstavby dva držitelé vyhrazeného stání odstěhovali, proto jsme v minulých dnech osadili dopravním značením pro konkrétní vozidla jen dvě parkovací místa, což způsobilo, že je teď zde více volných parkovacích míst pro ZTP. Jak jsem ovšem výše uvedl dříve, bydlí zde 17 občanů s průkazkami ZTP, kteří možnost zaparkování uvítají.

Příští rok vyroste v této lokalitě po demolici nebytové části bývalého hotelového domu dalších zhruba 130 parkovacích míst. Věříme, že každý motorista bydlící v této lokalitě pak pohodlně zaparkuje.

Bc. Pavel Vavrečka
vedoucí odboru dopravy
MěÚ Bohumín

Foto: Luděk Wolek


Počet zhlédnutí: 6 259

Zpět

    Městský úřad