Město Bohumín

15.1.
2009

Solení chodníků v zimě

DOTAZ OBČANA:

Obracím se na vás se žádostí o sdělení, zda je opravdu nutné, aby byly bohumínské chodníky posypávány během zimního období solí, jak je tomu v současné době. Nejvíce mne na tom zaráží zejména ta intenzita a četnost, s jakou se to u nás provádí. Přitom je známo, že posypová sůl škodí životnímu prostředí. V Praze dokonce hrozí za solení chodníků pokuta až 30 tisíc korun. Neměli bychom se i v našem městě chovat více ekologicky? Občané by to určitě uvítali.


ODPOVĚĎ Z RADNICE:

Způsob zimní údržby chodníků je dán tzv. Operačním plánem zimní údržby, který obsahuje seznam všech městských chodníků a cest (tedy tzv. místních komunikací) a způsob jejich ošetření při zimní údržbě. Například: plužení + posyp inertem + sůl anebo plužení + posyp inertem. Podle tohoto itineráře se má zásah provádět. Samozřejmě nikde není a nemůže být uváděno, jak intenzivně se má na příslušné lokalitě sypat nebo solit. To záleží na okamžité situaci, která ovlivňuje dispečer zimní údržby i řidiče posypového mechanismu.

Zimní údržbu provádí pro město v Bohumíně firma BM servis a. s. Obecně platí a to opakovaně BM servisu připomínáme, že se solit je třeba co nejméně a nemá se přehánět. Solení je zakázáno u některých chodníků, v jejichž blízkosti jsou travnaté pásy (např. v ulicích Smetanova, Vrchlického, Tyršova, ...).

Z hlediska vlivů na životní prostředí je sůl určitě škodlivější než inertní posyp, je ale třeba si uvědomit, že z inertního posypu se po odtání sněhu stává vydatný zdroj sekundární (druhotné) prašnosti a i znečistění a zanesení uličních vpustí a kanálů. Tímto konstatováním neomlouvám solení, jen poukazuji na fakt, že inertní posyp není všude řešením. Pro zajištění schůdnosti chodníků občané také často vyžadují intenzivnější zásahy, někteří by chtěli i v zimě při sněhu chodit po chodnících tak jako v létě, a pak se stane, že se solí podle nás až moc.

Platí to, co už jsem již uvedl výše. BM servisu připomínáme, že příliš intenzivní solení není nutné a někdy jim dokonce solení i zakazujeme.

Ing. Pavel Klimovič
vedoucí odboru životního prostředí a služeb
MěÚ Bohumín

Foto: Lucie Balcarová


Počet zhlédnutí: 4 139

Zpět

    Městský úřad