Město Bohumín

1.9.
2003

Opravená školní kuchyně uvaří téměř tisíc jídel denně

Školní kuchyně Masarykovy základní školy na Seifertově ulici v Bohumíně prošla o prázdninách rozsáhlou rekonstrukcí za 6,5 milionů korun. Nejen školním dětem, ale také strávníkům z celého Bohumína teď zajistí o 150 obědů více než dříve. Denně vyprodukuje až 950 teplých jídel.

Oprava proběhla tak, aby školní kuchyň splňovala všechny požadavky vyhlášky 107/2001 Sb., o zabezpečení hygienických podmínek při veřejném stravování. Má teď nejmodernější technické vybavení, které umožní snazší, rychlejší a hlavně zdravější přípravu jídel. "Kuchyně je plně digitalizována, nainstalovány byly nové konvektomaty, které umožňují vaření několika jídel najednou. Na páře se dohromady připravují například brambory, knedlíky a zelenina. Při této technologii přípravy jídla neunikají vitamíny do vody a zůstávají v pokrmech. Minimalizuje se tak i používání tuku," uvedli Eva Mrázková z investičního odboru a Ing.Jiří Drlík z odboru školství, kultury a sportu městského úřadu v Bohumíně.

Zakoupeno bylo také zařízení na rychlé zchlazení potravin. Nová pravidla vyhlášky totiž stanovují, že pokud není jídlo do tří hodin od uvaření vydáno či rozvezeno, musí se zchladit. Kuchyně má zároveň dvě nové samostatné myčky, varné kotle, smažící pánve a kombinovaný sporák. Nechybí ani dělička těsta, nový universální robot a bezdotykové vodovodní baterie či termoporty pro rozvoz stravy.

Kuchyně dostala po stavebních úpravách zcela novou tvář. Prostory varny byly odděleny a vznikl samostatně úsek pro přípravu zeleniny, těsta a dvě umývárny na černé a bílé nádobí. Z původního skladu vznikla přípravna masa, vytloukárna vajec a výdejna pro expedici jídla. V suterénu se po rekonstrukci například nachází umývárna na transportní nádoby. Rekonstrukce se dotkla nejen vybavení, ale také rozvodů vody a elektřiny, kanalizace a plynu. Byla vytvořena i nová strojovna vzduchotechniky s automatickým řízením.

"Přínos zrekonstruované kuchyně ocení každý strávník. Nová technika přípravy jídel není tak náročná, je rychlá a zároveň zdravá. Technologické uspořádání jednotlivých kuchyňských zařízení je navrženo a provedeno tak, aby na sebe navazovalo," dodali Ing.Jiří Drlík a  Eva Mrázková.


Mgr. Lucie Balcarová
tisková mluvčí


Počet zhlédnutí: 3 569

Zpět

    Městský úřad