Město Bohumín

2.5.
2014

Zloději kovů ukradli únikové dveře podél dálnice, to zabíjí zvěř

BOHUMÍN – Protihlukové stěny na dálnici i dálničním přivaděči v Bohumíně jsou už téměř dva měsíce bez kovových masivních dveří, a to po obou stranách. Z únikových východů totiž pobrali značný počet z nich bezohlední zloději.

Kromě zvýšeného hluku z dálnice teď řidičům hrozí i střet se zvěří z okolních polí a remízků, kterým mají stěny také bránit. Radnici na to upozornili zdejší myslivci. „Kvůli absenci dveří už řidiči srazili několik kusů zvěře. Naposledy to byla březí srna, která měla několik dní před porodem dvou srnčat (viz foto níže). Zatím to vždy odneslo nevinné zvíře, jenže jde o úsek, kde se jezdí minimálně stokilometrovou rychlostí, a nakonec to mohou být místo zvířat dvě nevinné děti v autě,“ upozornil Čestmír Kaspřák z Mysliveckého sdružení Bohumín.

Město už na chybějící dveře upozornilo správce komunikace, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Tomu vznikla krádežemi škoda za půl milionu korun. Případem se proto zabývá dálniční policie. „ŘSD se chystá chybějící dveře nahradit a současně je zabezpečit proti opětovnému odcizení. Panty dveří zavaří, aby je už nenechavci nemohli vysadit a odtáhnout pryč. Už je dokonce vysoutěžena firma, která dveře dodá a upraví. Celý problém je ovšem v tom, že v současné době jsou veškeré zakázky ŘSD pozastaveny,“ uvedl vedoucí odboru dopravy bohumínské radnice Pavel Vavrečka.

Zarážející na sériové krádeži únikových dveří je fakt, kam se poměrně rozměrný lup poděl. Bohumínským strážníkům se sice podařilo jedny dveře i s pobety zajistit. Ti ovšem drze tvrdili, že je našli odhozené a o žádných dalších nevědí. Hlídky městské policie proto vzaly útokem sběrny, ale kupodivu v nich žádné další dveře neobjevily. Jediné zachráněné tak skončily v depozitu na radnici.

„I tento případ je odstrašující. Denně vznikají státu, státním organizacím, městům i lidem škody kvůli zlodějům kovů. Ročně jsou to miliardy. Ovšem stát a jeho instituce zřejmě stále čekají, až zahynou následkem krádeží kovů i lidé a pak se začne konečně něco dít jako tomu bylo i u metylalkoholu. Nemůže se nám proto nikdo divit, že se s tímto stavem nechceme smířit a že chceme výkup kovů ve sběrnách omezit,“ uvedl starosta Petr Vícha.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí

Foto: Pavel Čempěl, Čestmír Kaspřák



Související články

Od nového roku s kovy jen do městských sběrných dvorů 10.6.2014

Od nového roku s kovy jen do městských sběrných dvorů

Zastupitelé Bohumína jako první v republice řekli „stop“ zlodějům kovů. Schválili totiž úpravu své obecně závazné vyhlášky o odpadech tak, že Bohumíňáci už nebudou moci odevzdávat kovy do komerčních sběren, ale pouze do městských sběrných dvorů, a to zdarma. Novinka začne platit od nového roku.
Zloději kovů ukradli únikové dveře na dálnici, škoda je půl milionu korun 29.4.2014

Zloději kovů ukradli únikové dveře na dálnici, škoda je půl milionu korun

Už skoro dva měsíce schází velké množství dveří na protihlukové stěně u dálnice po obou stranách. Za tuto dobu bylo v tomto místě sraženo již několik kusů zvěře. Posílám snímek z dnešního dne, jak vypadají následky srážky zvěře s vozidlem, kdy srna byla týden před pokládáním svých dvou srnčat.

Související novinové články

Počet zhlédnutí: 2 850

Zpět

    Městský úřad