Město Bohumín

21.10.
2006

Obálky se do uren v Bohumíně nechtěly vejít

V některých volebních místnostech v Bohumíně řešili v sobotu 21. října nečekaný problém. Urny se kvůli velkým obálkám do zastupitelstva plnily tak, že je členové volební komise museli utřepávat, aby se zmenšil jejich obsah.

„Ano, mohu potvrdit, že jsme museli urnami třást, protože už byly z poloviny zaplněné a velké A4 obálky do zastupitelstva se tam už nechtěly vejít. Schránky se plnily rychle, protože u nás probíhaly také volby do Senátu,“ řekla zapisovatelka Věra Vzatková.

Kvůli přeplněným volebním schránkám tak zažívaly komise perné chvíle. Ve volebním okrsku gymnázia Františka Živného se například mladý muž snažil dostat svou obálku do urny tak urputně, že mu v ní uvízly i prsty.

„Asi po deseti sekundách se mu prsty podařilo z urny vytáhnout. Když jsem ho ale v první chvíli viděla, jak s ní zápasí, úplně jsem se polekala a řekla mu, že s námi bude muset zůstat až do úředního otevření uren. Jeho manželka, která zápas s urnou sledovala, to vzala s humorem a odvětila, že je to dobrý nápad. Nakonec se mu prsty podařilo vyprostit a s ruměncem ve tváři rychle odešel,“ popsala situaci Věra Vzatková.

Podobný případ se v Bohumíně nestal poprvé. Podobnou situaci řešila volební komise v roce 2004 při volbách do Evropského parlamentu. Tehdy v urně zůstaly dětské prstíky. Stejně jako letos ale vše dobře dopadlo. Na pomoc přišli rodiče a prstíky malého chlapce byly z volební schránky venku.

Práce členů volební komise však nepřináší jen adrenalinové chvilky. Jsou mezi nimi i takové, kdy se vůbec nic neděje. A tak se dlouhá chvíle krátí různými způsoby. Ve velkém se luští křížovky, čtou se časopisy a knihy nebo se uzavírají sázky o volební účasti a soutěží se o to, komu z komise přijde více voličů.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí


Počet zhlédnutí: 3 121

Zpět

    Městský úřad