Město Bohumín

23.10.
2014

V Bohumíně uvažují o „baby taxi“

BOHUMÍN – Po seniorech, kterým cestování po Bohumínu už téměř dva roky usnadňuje cenově zvýhodněné taxi, by se jím mohli vozit i malé děti do šesti let. Radnice teď zjišťuje, zda by Bohumíňáci měli o službu, kterou pracovně nazvali „baby taxi“, zájem.

„Pracovní skupina pro rodiny s dětmi, která je součástí našeho týmu pro komunitní plánování, nás přivedla na myšlenku zavést po vzoru senior taxi podobnou službu také pro předškoláky a jejich rodiče. Baby taxi by bylo primárně určeno pro jednu dospělou osobu s dítětem, případně dětmi, do šesti let, pro cestu k dětskému lékaři a zpět do místa bydliště. Jedna jízda by stála stejně jako v případě senior taxi 15 korun. Zbytek by doplácelo město. Teď proto zjišťujeme, zda by rodiče takovou službu přivítali a využili,“ uvedl vedoucí sociálního odboru bohumínské radnice Daniel Ucháč.

Anketní lístky najdou rodiče v mateřských školách, v čekárnách dětských lékařů a také v rodinných centrech. Dotazník je anonymní. Vyplnit a odevzdat jej Bohumínští mohou do konce října na stejných místech, případně je možné vhodit vyplněný dotazník do schránky důvěry v budově radnice. Zapojit se mohou také do ankety na webu města.

Dotazníky radnice vyhodnotí v průběhu listopadu. Záměr zřídit „baby taxi“ pak budou schvalovat radní. Pokud dají nové službě zelenou, mohl by taxík začít vozit děti k pediatrům už na jaře příštího roku. V Bohumíně momentálně evidují asi 1400 dětí do šesti let.

Vzorové senior taxi v Bohumíně funguje už téměř dva roky. Ve všední dny vozí seniory od sedmdesáti let a výše v Bohumíně nejen k lékařům, ale také na všechny pošty a hřbitovy, do centra na úřady a do aquacentra. Od nového roku jej budou moci nově využívat důchodci od 65 let. Senioři, kteří chtějí taxi využít, si jej musí objednat minimálně s jednodenním předstihem, a to na čísle 730 181 181. Podmínkou pro svezení je, aby měli trvalé bydliště v Bohumíně. Momentálně taxík může využít až 2300 seniorů, od nového roku to po snížení věkové hranice bude už 3 600 seniorů.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí

Ilustrační foto: Senior taxi křižuje Bohumín už téměř dva roky. Možná k němu příští rok přibude i baby taxi.

Autor fota: Lucie Balcarová



Související články

Baby a senior taxi – nadstandard pro Bohumíňáky 6.2.2015

Baby a senior taxi – nadstandard pro Bohumíňáky

Mám dotaz a zároveň stížnost. Umožnili jste baby taxi, ale jen k dětským doktorům a na středisko. Pro důchodce to máte rozsáhlejší, jak na bazén, hřbitovy apod. Můžete mi vysvětlit, proč jste toto odepřeli dětem? Třeba také bazén je pro děti hodně prospěšný.
Počet zhlédnutí: 4 317

Zpět

    Městský úřad