Město Bohumín

16.8.
2008

Starosta Bohumína prohrál sázku o 10 piv

Deset lahvových piv předal dnes dopoledne starosta Bohumína a senátor Petr Vícha Jiřímu Varkočkovi z Bohumína-Vrbice. Důvodem byla sázka, kterou starosta s majitelem zahradnictví uzavřel v červnu na setkáních s občany.

„Na setkáních jsme informovali o novém zákazu vjezdu nákladních automobilů a kamionů na Ostravskou ulici, která vede přes městské části Vrbice a Pudlov. Chtěli jsme tím docílit toho, aby těžká vozidla musela využívat nově vybudovanou dálnici. Podle našich informací měl začít zákaz platit do konce června. Jiří Varkoček však tomu, že to bude tak brzy, nevěřil. Tvrdil, že to nebude dříve než v září. Proto jsme se vsadili o deset piv,“vysvětlil vznik sázky první muž Bohumína Petr Vícha.

„Sázku se starostou jsem přijal, protože situace s kamiony už byla neúnosná a z krajského úřadu, který komunikaci spravuje, jsem měl informaci, že zákaz začne platit až v září. Jsem rád, že už zákaz platí. Pro nás, kteří tady žijeme, je každý den zákazu výhra. Neřešil jsem proto, jaký druh piva jako výhru dostanu, na výběr jsem měl mezi desítkou a dvanáctkou. Nechal jsem to na panu starostovi. My ve Vrbici jsme rádi, že zákaz platí a že tady opět můžeme žít jako lidi. Kdo to tady nezažil, nepochopí. Po zprovoznění dálnice nám tady dál jezdily kamiony, přestože je komunikace úzká a plná zatáček. Zvýšila se prašnost i hlučnost, byli jsme zoufalí,“ řekl Jiří Varkoček, majitel zahradnictví ve Vrbici.

Zákaz vjezdu vozidlům nad 12 tun začal platit na Ostravské ulici při vjezdu z Ostravy do Bohumína od poloviny července. Situace na komunikaci byla před zákazem neúnosná. Kamiony namísto blízké dálnice využívaly pro přejezd právě Ostravskou ulici, která vede mezi rodinnými domky. Dodržování zákazu kontrolují už měsíc bohumínští strážníci. Zatímco v počátku zákaz porušily denně desítky řidičů, teď už to jsou jen jednotlivci. Zákaz začal platit ne na konci června, jak sliboval starosta, ale od 14. července.

„Jsem rád, že se instalace dopravních značek zpozdila jen o 14 dnů. Sázka byla samozřejmě jen recese. Našim cílem bylo zklidnění dopravy přes městské části Vrbice a Pudlov. Jsme rádi, že naši občané už budou mít klid. Protože se nejednalo o naši městskou komunikaci, požádali jsme před časem Moravskoslezský kraj, který je jejím správcem, aby na ni zakázal vjezd těžkým nákladním automobilům. Vyšli nám vstříc, ale rychlost instalace dopravních značek už město ovlivnit nemohlo. Nakonec se vyskytly technické potíže při výrobě a samotné instalaci, takže došlo k mírnému zpoždění. Vůbec mi nevadí, že jsem prohrál. Těší mě, že to byla tak těsná prohra a že zpoždění zákazu bylo jen pár dní. Jsem rád, že se nám postupně daří díky zákazu i kontrole jeho dodržování našimi strážníky, kamiony z této komunikace vytlačit. A o to jde především,“ upřesnil starosta Bohumína Petr Vícha. Jiřímu Varkočkovi věnoval jako bonus k pivní výhře také láhev Senátorovy vzpruhy, v níž se ukrývala padesátiprocentní meruňkovice.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí

Foto: Lucie Balcarová


Počet zhlédnutí: 4 051

Zpět

    Městský úřad