Město Bohumín

3.3.
2009

V Bohumíně běželi počtvrté do 187 schodů bývalého vodojemu

Netradiční Běh do 187 schodů absolvovala včera v bývalém bohumínském vodojemu, dnešním Penzionu ve věži, téměř stovka běžců. Do osmého patra asi 40 metrů vysoké věže klusali studenti, pracující i důchodci.

Vyběhnout schody penzionu, který získal také cenu Nejlepší investice roku 2006, si už počtvrté nenechal ujít ani první muž města - starosta Bohumína a senátor Petr Vícha. Na startovní čáře se objevil jako druhý. "Měl jsem horší čas než vloni, kdy jsem nahoru vyběhl za 45 vteřin. Přibral jsem ale pár kilo, tak to bylo hned znát. Do šestého patra jsem bral schody po dvou, ale pak už jen po jednom. Sice jsem to zkoušel vzít to znovu po dvou, ale už to nešlo," uvedl Petr Vícha, který 187 schodů Penzionu ve věži zdolal za 52 vteřin.

Starostova slova potvrdil i ředitel soutěže Kazimír Palka. „Vyběhnout tolik schodů není nic jednoduchého. Z předchozích ročníků víme, že všichni dobíhají do cíle vyčerpaní a několik dní se pak z běhu vzpamatovávají. Ale zkusit pokořit prosklené schodiště penzionu rozhodně stojí za to,“ řekl Kazimír Palka.

Závodně si schody poprvé vyběhli letos dva studenti z bohumínského gymnázia a trvalo jim to jen 41 vteřin. "Běžel jsem letos v závodě poprvé, nanečisto jsem si to zkoušel vyběhnout asi před 14 dny. Náročný začal být úsek od šestého patra, kdy se schodiště začíná prodlužovat," řekl 17letý student Jakub Pacner. "Běželo se mi celkem dobře, lepší časy jsem měl při tréninku, ale teď jsem týden lyžoval, takže možná proto jsem měl v závodě horší čas. Celou dobu jsem bral schody po dvou, zkoušel jsem i po třech, ale to příliš vysiluje. Obtížnější to začalo být od šestého patra, ale snažil jsem se vnitřně motivovat, ať vydržím stejné tempo až do cíle v osmém patře," uvedl 15letý student bohumínského gymnázia Dalibor Staš.

Nejstarším účastníkem závodu se stal 73letý Miloslav Šuster z Bohumína-Záblatí, který se na startu Běhu do schodů objevil i v loňských ročnících. Ten pokořil 187 schodů za 1 minutu a 24 vteřin. O čtyři vteřiny měl dokonce lepší čas než vloni a ve své kategorii mužů nad 60 let zvítězil. V kategorii mužů od 16 do 19 let vyběhl do schodů nejrychleji Jakub Směch v čase 40 vteřin a 27 setin sekundy. V kategorii od 20 do 40 let zvítězil Radek Štolfa s časem 45 vteřin, 78 setin sekundy. V kategorii mužů od 40 do 60 let si prvenství odnášel Jaroslav Thér, který 187 schodů pokořil za 48 vteřin. Porazil tak starostu města o 4 vteřiny, ten se musel spokojit s druhým místem, když schodiště vyběhl za 52 vteřin.

V kategoriích žen měla nejlepší čas Lenka Ptáková, která vyběhla na vrchol věže za 53 vteřin, a ve své věkové kategorii žen od 40 do 60 let tak zvítězila. Porazila i své mladší kolegyně. V kategorii žen od 16 do 19 let vyhrála Kateřina Thérová s časem 59 vteřin a 59 setin sekundy. Vítězkou v kategorii od 20 do 40 let se stala Tereza Sochová, která schody vyběhla za 1 minutu a 4 sekundy.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí

Foto 1: Premiéru v běhu letos absolvoval student bohumínského gymnázia Jakub Pacner. Strmé schody vyběhl za 41 vteřin.

Foto 2: Nejrychlejší ženou byla letos Lenka Ptáková, která soutěžila v kategorii žen od 40 do 60 let. 187 schodů pokořila za 53 vteřin.

Foto 3: První muž města - starosta Bohumína a senátor Petr Vícha vyběhl schody za 52 vteřin. Skončil ve své kategorii na druhém místě.


Autorka fotografií: Lucie Balcarová


Počet zhlédnutí: 3 660

Zpět

    Městský úřad