Město Bohumín

16.7.
2009

Město ocenilo hrdinu, který zadržel lupiče

BOHUMÍN – Bohumínští radní ocenili odvahu a duchapřítomnost 46letého muže, který v pátek 10. července zadržel lupiče při přepadení pošty v Bohumíně-Skřečoni. Vladimíra K. z Bohumína-Skřečoně, který si přál zůstat v anonymitě, přijal tento týden na radnici starosta Bohumína Petr Vícha.

„Pár hodin před pondělním jednáním rady jsme se díky naší elektronické službě E-info dozvěděli informaci o tomto hrdinském činu a okamžitě nás napadlo, že nemůže zůstat bez odezvy. Je příkladem pro všechny, ne každý z nás by toho byl schopen. Radní se proto spontánně rozhodli jej alespoň symbolickou finančně ocenit,“ řekl Petr Vícha s tím, že město věnovalo odvážnému muži, který zadržel lupiče, částku 3 tisíce korun

Pobočku pošty v Bohumíně-Skřečoni přepadl 33letý lupič Roman Š. v pátek 10. července dopoledne. S nožem v ruce ohrožoval 85letého muže a donutil tak pracovnici pošty k tomu, aby mu vydala v hotovosti přes 84 tisíc korun. Zloděj měl však smůlu. Při útěku z pošty s černou kuklou přes hlavu jej však spatřil Vladimír K., který právě shodou okolností seděl v autě před budovou pošty. V té chvíli nemyslel na ohrožení a bleskově zareagoval.

„Nejprve jsem viděl, jak z pošty vyběhl muž s černou kuklou na hlavě. Když se za ním vzápětí objevila křičící pracovnice pošty, uvědomil jsem si, že nejde o scénu z akčního filmu. Vůbec jsem o tom nepřemýšlel, měl jsem nastartované auto a rozjel jsem se za ním. Když doběhl k valu, vyskočil jsem z auta a běžel jsem za ním. Zakopl o nízký plot, který mu stál v cestě, což ho zdrželo a mě se tak podařilo dostihnout ho, srazit k zemi, zpacifikovat a spoutat. K tomu jsem chtěl použít jeho opasek, ten ale praskl, tak jsem nakonec využil tkaničky z jeho bot. Pak jsem čekal na příjezd policie, který mi připadal nekonečný. Mrzí mě, že mi nikdo z lidí, kteří u toho také byli, nepřišel na pomoc. Na příjezd policie jsem v bývalých školních zahrádkách čekal sám. Hrozící nebezpečí jsem si uvědomil až později a nevím, jestli bych podruhé zareagoval stejně, zvlášť když bylo okolí k tomu, co se stalo, tak lhostejné,“ uvedl Vladimír K., a prozradil, že se si při honičce vzpomněl na mládí, kdy se věnoval vrcholově atletice a byl i mistrem republiky.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí


Počet zhlédnutí: 1 972

Zpět

    Městský úřad