Město Bohumín

23.12.
2009

Čechoameričané ztratili 5 tisíc dolarů, poctivá nálezkyně je odevzdala na radnici

Více než pět tisíc dolarů (v přepočtu téměř 100 tisíc korun), dalších 15 tisíc korun, letenky a americké pasy, občanský průkaz i rodný list ztratili před několika dny ve vlaku v Bohumíně dva Čechoameričané. Neobvyklý nález přinesla do radničních ztrát a nálezů v pátek 18. prosince před polednem poctivá nálezkyně - pracovnice Českých drah Marcela Závorková. Ta nenápadnou příruční černou tašku s neobvyklým obnosem našla zapadlou mezi sedadly v jednom z vagónů vlaku InterCity 149 Jan Perner, jehož konečná stanice byla právě v Bohumíně.

Když jsem tašku otevřela a zjistila, že je v ní spousta peněz, odnesla jsem ji za svým vedoucím. Zjišťovali jsme, jestli jí nikdo nepostrádá a volali na nalezená telefonní čísla, ale bez úspěchu. Nakonec jsem tašku odnesla na policii, která mě s ní poslala do ztrát a nálezů na městský úřad. Ani ve vteřině mě nenapadlo si tašku nechat. Myslím si, že je to občanská povinnost každého člověka vrátit to, co najde. Nemohla bych si ji nechat, neměla bych klidné spaní. Proto jsem šťastná, že se její majitelé tak rychle našli “ řekla poctivá nálezkyně Marcela Závorková.

Dohromady se v kabele našlo 5 406 dolarů a 15 tisíc korun, což je při aktuálním kurzu dohromady téměř 114 tisíc korun. Zástupci města kontaktovali americkou ambasádu i telefonní čísla, která našli u dokladů, ale bohužel vše bezúspěšně. Odpovídal jim pouze anglický záznamník. „Tušili jsme, že majitelé ztracených dokladů a peněz přiletěli za rodinou na svátky a měli by zkažené Vánoce. Překvapilo nás, že v pátek odpoledne už na ambasádě nikdo nezvedal telefony. Indicie po majitelích nás vedly do Bohumína, ale pak jsme spolu s tiskovou mluvčí začali pátrat po majitelích také prostřednictvím internetu a spolu s indiciemi v nalezených pasech a občance jsme nakonec našli příbuzné majitelů v Hlučíně. O spolupráci jsme požádali městskou policii z Hlučína a pak už vše vzalo rychlý spád,“ uvedl vedoucí organizačního odboru bohumínské radnice Lumír Macura.

Hlučínská městská policie zjistila, že jde opravdu o majitele ztracených dokladů a peněz. Ti se proto zkontaktovali s bohumínskými úředníky a ještě odpoledne dorazili do Bohumína. Na městském úřadě se  nakonec setkali všichni, kteří se do velké pátrací akce zapojili. Nálezkyni, stejně jako majitele tašky, přijal ve své pracovně starosta města Petr Vícha. Společně rozpletli nitky příběhu se šťastným koncem. Rodina žije v Kalifornii, kam se přestěhovala za prací. Na Vánoce přiletěla za příbuznými na 12 dní do Hlučína. „Kolegové odvedli detektivní práci, ale nezmohli by nic, kdyby se nenašel poctivý nálezce. Je doba Vánoc a je to pro nás všechny obrovské povzbuzení, že na tomto světě ještě existují poctiví lidé, kteří odevzdají to, co najdou,“ podotkl starosta Petr Vícha.

Radost majitelů tašky z jejího nalezení neměla konce. Marcela Závorková manželskému páru ušetřila nejen peníze, ale především řadu problémů, které by je čekaly s vyřizování nových dokladů, aby se mohli vrátit zpět do Ameriky. „Až na druhý den ráno jsme zjistili, že nám chybí taška s doklady i penězi. Prohledali jsme celý dům, obtelefonovali letiště, nádraží, ambasádu. Už jsme ani nedoufali, že by se taška mohla najít. Netušili jsme, jestli jsme ji ztratili, anebo nám ji někdo ukradl. Když jsme si rekapitulovali, kde jsme ji měli naposledy, zjistili jsme, že jsme si ve vlaku kupovali něco k pití. Ale netušili jsme, že nám tam zapadla mezi sedadla. Vystupovali jsme na hlavním nádraží v Ostravě a netušili jsme, že taška dojela až do Bohumína. Přiletěli jsme na svátky za rodinou jen na 12 dní a celou dobu bychom nedělali nic jiného, než jen vyřizovali nové doklady, abychom se mohli vrátit do Ameriky,“ řekl majitel nalezených dokladů Jiří Konečný.

Bez paní Závorkové bychom měli hodně smutné svátky. Když jsem zjistila, že nám schází kapsička s doklady, obrátili jsme celý dům vzhůru nohama, hledali jsme ji 3,5 hodiny, pak už jsem jen brečela. Člověk sice pořád tajně doufal, že se někde najde, ale už jsme pomalu ztráceli naději. To, že paní Závorková doklady a peníze našla a vrátila nám je, je pro mě ten nejhezčí dárek k letošní Vánocům,“ dodala rodačka z Hlučína Jana Kramer.

Poctivá nálezkyně Marcela Závorková obdržela nálezné ve výši 10ti procent z nalezené částky, tedy 12 tisíc korun. Největší radost z toho, že se doklady i peníze naši měli její majitelé - manželé Jana Kramer a Jiří Konečný.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí

Foto: Lucie Balcarová



Související články

24.1.2024

Ztráty a nálezy

Od 1.1.2014 dochází ke změnám v oblasti ztrát a nálezů. Má se za to, že si každý chce podržet své vlastnictví a že nalezená věc není opuštěná. Kdo věc najde, nesmí ji bez dalšího považovat za opuštěnou a přivlastnit si ji.
V centru Bohumína se našly peníze 6.10.2014

V centru Bohumína se našly peníze

Hledá se člověk, který ztratil na začátku minulého týdne v centru Bohumína vyšší obnos peněz. Neobvyklý nález odevzdal poctivý nálezce. Bohumínská radnice zatím marně pátrá po jejich majiteli. Obrátit se může na oddělení ztrát a nálezů.
Počet zhlédnutí: 5 038

Zpět

    Městský úřad