Město Bohumín

16.8.
2010

Vyjádření starosty Bohumína Petra Víchy k rozhodnutí ministra Víta Bárty zastavit práce na skřečoňském mostě

Dokončení stavby dálnice bylo v minulosti ohroženo několikrát, stavaři naštěstí vždy pokračovali v práci. Právě proto jsme u nás v Bohumíně požadovali před stavbou „obchvatu“ ve Skřečoni ujištění Ředitelství silnic a dálnic, že stavba mostu ve Skřečoni bude dokončena, jinak nepřipustíme demolici toho starého. Tento příslib jsme dostali. Pan ministr byl podle mého názoru nyní mylně informován, že se jedná o stavbu obchvatu a ten vyškrtl jako méně potřebný. Měl by ale vyhodit ty, kdo mu připravovali podklady, bezpochyby se jedná o stále stejné lidi, kteří za ministra Řebíčka začali více staveb, než na které byly finance, protože nyní dopady této dezinformace dopadají na něj.

Jsem přesvědčen, že když se přesvědčí o skutečném stupni rozestavěnosti mostu a nákladech na jeho zakonzervování, tak změní názor. I rada města Bohumína při vědomí nutnosti hledání úspor řekla, že prioritou pro Bohumín je most ve Skřečoni a další mosty spojené se stavbou dálnice. Dokončení úseku na Polsko a dokončení "obchvatu" je možné rozložit do delšího časového úseku. Věřím, že pana ministra namísto demonstrací přesvědčí ekonomické argumenty a ono zjištění, že nám jde o most, který nám zbořili a nikoliv o obchvat.

Jsme v České republice a ta pokud není republikou banánovou, tak písemné dohody a smlouvy nevypovídá televizním prohlášením. Náklady na zakonzervování všech staveb budou nakonec obrovské. To není šetření, ale plýtvání, šetřit bylo třeba při zadávání těchto akcí. Na to, že většina pozastavených staveb je na severní Moravě, jsme už v našem kraji zvyklí. Ale nikdy se s tím nesmíříme. Je paradoxní, že jeden den přijede do kraje ministr Pavel Drobil a nabízí miliardy na ochranu ovzduší a obchvaty a druhý den jiný ministr naopak rozestavěné stavby zruší. Jsem přesvědčen, že i poslanci za náš kraj všech stran si to nenechají líbit.

Petr Vícha
starosta

Foto: Jiří Spáčil


Počet zhlédnutí: 3 018

Zpět

    Městský úřad